Boot taxatie

Boot Taxatie

Bij de aan- en verkoop van een boot is het altijd belangrijk dat de waarde van de boot vastgesteld wordt. De reden voor een boot taxatie kan heel verschillend zijn. Je wilt bijvoorbeeld niet onderverzekerd zijn. Taxatie is vaak ook een vereiste bij de financiering en/of verzekering van je boot. Een taxatie is vaak nodig waar een waardebepaling vastgesteld wordt.

Boot taxatie

5 vragen over boot taxatie

Ben je op zoek naar een boot taxatie? Hieronder vijf vragen en antwoorden over het taxeren van je boot.

Een scheepstaxatie of boot taxatie is een keuring van de boot waar het gaat om een waardebepaling. Het is een momentopname die is gebaseerd op de marktwaarde op dat moment. Een taxatie is geen keuring, het is een waardebepaling van het schip, gebaseerd op de marktpositie op het moment. De uiteindelijke taxatie zegt niet dat bij verkoop dit bedrag ook daadwerkelijk onder de hamer gaat. Een boot taxatie is een op schrift gestelde verklaring van een gecertificeerde boottaxateur over de waarde van een boot.

Bij de aanschaf van een boot is het verstandig een objectieve taxatie of waardebepaling te laten uitvoeren door een expert. Er zijn diverse redenen om je boot te laten taxeren. Een taxatie van je zeilboot, motorboot of ander soort boot is belangrijk bij de aan- en verkoop van de boot. Vaak is een boottaxatie nodig bij een dagbepaling van een boot. Veel kopers en verkopers nemen vaak emotionele waarde mee bij de aan- of verkoop van een boot. Laat daarom de waarde van je boot altijd door een erkende boot taxateur bepalen. De uitkomst van een taxatierapport is vaak belangrijk bij het aangaan van een bootfinanciering of bootverzekering.

Iedere boot is uniek en dit geldt natuurlijk ook voor de waarde van de boot. Daarom is het van belang dat de boot fysiek onderzocht wordt door een erkende boot taxateur. Bij een taxatie van een zeil- of motorboot is het uitermate belangrijk dat je een taxateur kiest die daadwerkelijk kennis van jouw merk en type boot heeft. Iedere boot is uniek en dat geldt uiteraard ook voor de waarde. Daarom staat er in een taxatierapport een uitgebreide omschrijving van de boot, aanwezige installaties, het interieur en de uitrusting. Naast deze omschrijving staan onderstaande punten ook in een taxatierapport:
  • Aan- of verkoop
  • Financiering voor aanschaf of refit
  • Verzekering (vaste taxatiewaarde voor drie jaar)
  • Gedeeld eigendom
  • Boedelscheiding
  • Nalatenschappen
  • Faillissementen
  • Import

Het verschil tussen de waardebepaling van een boot en een boot taxatie kan soms niet duidelijk zijn. Eigenlijk is deze vraag heel simpel te beantwoorden. Een waardebepaling is een verklaring van een bootmakelaar waarin de booteigenschappen en de verwachte verkoopwaarde en het vraagprijsadvies van jouw boot wordt aangegeven. De waardebepaling van een boot geeft inzicht in wat de betreffende boot ongeveer mag gaan kosten.

Een waardebepaling is echter niet voldoende voor de verstrekking van een financiering of verzekering. Dan heb je echt een taxatierapport nodig waar alle details van de boot objectief in staan omschreven. Een taxatierapport is een volledig en uitgebreid rapport waarin de waarde van de boot wordt vastgelegd en de eigenschappen van de boot zijn omschreven. Een waardebepaling is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport.

Voor een boot taxatie zijn er verschillende prijzen. Factoren als type, jaartal, merk, maar ook de ligplaats tellen mee in de kosten van een taxatierapport. Er zijn diverse boottaxateurs die verschillende prijzen hanteren. Kies een inspecteur die bekend is met jouw merk en type boot. Zodat de taxatie op een juiste manier uitgevoerd wordt.

Ook zorgeloos adverteren
met uw bedrijf?
Bel 020 - 211 10 10
of Mail naar info@botentekoop.nl

© 1996 - 2021 Botentekoop.nl is een activiteit van Boats Group Nederland B.V.