We helpen je graag verder! Vragen?
Volksboot 480
€ 1.150,-

Volksboot 480

€ 1.150,-
1995
4.80 Lengte (m)
Polyester
1284
Particuliere plaatsing via Speurders
Mirjam Fondse Rotterdam

061884... Toon Vermeld Botentekoop.nl wanneer je contact opneemt met de verkoper.


Aangeboden door:

Mirjam Fondse Rotterdam

061884... Toon Vermeld Botentekoop.nl wanneer je contact opneemt met de verkoper.


Mirjam Fondse Rotterdam

061884... Toon Vermeld Botentekoop.nl wanneer je contact opneemt met de verkoper.

Eindelijk de gedroomde boot gevonden maar nog niet direct het geld beschikbaar? Een lening afsluiten doe je niet zomaar. Denk goed na over de financiële gevolgen zodat je vooraf zeker weet dat er achteraf geen tegenvallers zijn. Lees verder.Het vaarverkeer in de Nederlandse wateren neemt steeds meer toe. Door de drukte op het water is de kans op schade ook steeds groter. Zorg voor een passende bootverzekering die vaargebied en -gedrag dekt. Lees verder.

Omschrijving Volksboot 480

Praktische, makkelijk te onderhouden, familieboot met ongeveer drie tot vier zitplaatsen. De buitenzijde is blauw, de binnenzijde is wit. 

Eenvoudige maar fijne zeilboot

De Volksboot is een makkelijke boot, die eenvoudig is op te tuigen. De mast is te strijken. Dat is het beste te doen met twee personen. Je kunt er in vrij ondiep water mee varen omdat het midzwaard in het midden los is en die kun je omhoog halen. Het grote voordeel is dat je boot daarmee in de sloot kan liggen voor het huis. 

Het is een volledig polyester boot en dat scheelt een hoop onderhoud. Er zitten wat plekjes in de bodem maar die zijn wel te repareren. Ook het houtwerk van de zwaardkast moet, binnen nu en een jaar, vervangen worden. Die onderdelen zijn nog prima te verkrijgen. De boot heeft altijd in het water gelegen. Ik heb foto's gezien van soortelijke boot waar ze ook in overnachten met het dekzeil als afdekking. Dat zou kunnen, wij hebben het nooit gedaan. Het bouwjaar heb ik geschat. Wij hebben hem in 2005/2006 gekocht en dat was al tweedehands bij een bedrijf aan de Kralingse Plas in Rotterdam. Ik heb nog gezocht naar de bon van 2005, maar ik kan de bon niet meer terugvinden. 

Reden van verkoop

Wij hebben de boot als sinds 2006 (destijds ook al tweedehands) maar we varen er veel te weinig mee. Hij ligt bij ons, voor de deur in een sloot, aan de Bergse Achterplas in Rotterdam. We hoopten, nu de kinderen groot genoeg zijn en alle zwemdiploma's hebben, er meer mee te gaan zeilen maar de kinderen houden niet van zeilen. 

Kortom een heerlijk bootje om lekker mee te toeren en van 'op het water zijn genieten'. Zeker als je de mast niet hoeft te strijken (zoals wij moeten om de sloot uit te kunnen varen) stap je zo in de boot, tuig je hem op en kun je 's avonds nog voor een uurtje het water op. Of in het weekend, lekker varen of zeilen. 

Wij hebben de boot gekocht bij Jachtwerf C. Zaal, daar hebben we destijds de trailer geleend. De boot wordt verkocht zonder motor en zonder trailer! 

Algemene informatie

De Volksboot is vanaf het begin (jaren zestig) zeer geliefd bij de toerzeilers, het is een echte familieboot, erg handzaam en makkelijk te traileren door zijn lage gewicht.

Ondanks zijn gewicht is de boot erg stabiel, maar daardoor ook snel en wendbaar. De zeileigenschappen van de volksboot zijn fantastisch te noemen.
Het ophaalbare midzwaard maakt het mogelijk om alle wateren te bezeilen.

De gebruikte materialen zijn aangepast aan de ontwikkelingen van hedendaagse techniek. Bij de constructie van de boot is rekening gehouden met gemak op de eerste plaats. De boot heeft een minimum aan onderhoud nodig, wat het zeilplezier ten goede komt.

Bijna alle onderdelen zijn uitwisselbaar op oude en nieuwe boten.Om nog meer plezier te hebben van uw Volksboot is het mogelijk een aantal extra's toe te voegen aan uw boot. 

Algemene informatie Volksboot (van internet)

De Volksboot is een open kielboot met een ophaalbaar licht midzwaard en een torentuig. Anno nu wordt de Volksboot 600/480, voor zover bekend, niet meer gebouwd.

Veel van de nog bestaande boten zijn tussen 1970 tot 1993 gebouwd door P. Troost Jachtbouw, met volgens gegevens van het Gelders Archief van 1987 tot 1991 een vestiging in Ruurlo. Daarna zijn er nog boten van dit type gebouwd door de firma Holthausen Composieten in Zevenaar.

Gegevens

  • Breedte: 1,70 meter.
  • Lengte: 4,80 meter.
  • Gewicht: 200 kilo
  • Masthoogte: 7 meter.
  • Oppervlakte grootzeil: 10 m2.
  • Oppervlakte fok: 6 m2.
  • Diepgang: varieert door het ophaalbare midzwaard van 0,20 tot 0,70 meter.

Volksboot versus Polyvalk

Eerst de overeenkomsten. Het zijn allebei open kielboten van polyester en qua afmetingen vallen ze ongeveer in dezelfde categorie. Met 6,65 meter is de Poyvalk, dus de polyester Valk, iets langer dan de 6,00 meter van de Volksboot 600.

De Polyvalk is zwaarder. Van dat extra gewicht zit een aanmerkelijk deel in de zware vaste kiel. Dat betekent gewichtsstabiliteit. Hoe meer een Polyvalk overhelt, hoe meer tegendruk het gewicht van de vaste kiel levert. Door de zware kiel moet je het bij een Polyvalk wel heel erg bont maken, wil de boot omslaat. Door de vrij lichte ophaalbare kiel moet de Volksboot 600 het vooral hebben van vormstabiliteit door de platte twee meter brede bodem. Bij overhellen neemt de tegendruk veel minder toe. Een Volksboot 600 is daarom nog steeds redelijk, maar toch minder stabiel dan een Polyvalk.

Polyvalken zijn zwaar, maar ook degelijk. Daarom kom je ze veel tegen bij zeilscholen en in de verhuur.

De zwaardkast voor het ophaalbare midzwaard van de Volksboot zit in de kuip. Bij het bewegen in de kuip moet je daar rekening houden.

Een Valk heeft een gaffeltuig. Zo'n tuig is complexer dan het torentuig van een Volksboot. Maar de mast van een Valk hoeft daardoor minder hoog te zijn. Met een Polyvalk kun je dan ook vaker zonder de mast te strijken onder hoge bruggen door. Desondanks is, als dat nodig is, het strijken van de mast van een Polyvalk eenvoudiger. De mastvoet van een Polyvalk draait met een mastbout zodanig in een mastgeleider dat de mast bij het strijken niet naar bakboord of stuurboord kan wegklappen. Bij een Volksboot moet je daar handmatig zelf voor zorgen (alleenvarend niet goed te doen en ook met z'n tweeën lastig als de boot niet stabiel maar bijvoorbeeld in stevige golfslag ligt) of werken met een maststrijkinstallatie die wegklappen van de mast naar opzij tegenhoudt. Wij strijken de mast via de voorstag en met z'n tweetjes is dat goed te doen als de boot stabiel ligt. 

Terwijl je met een Volksboot minder makkelijk onder ook hoge bruggen doorvaart, is de situatie onder water omgekeerd. Bij ondieptes loop je met de vaste kiel van een Valk en een bijbehorende diepgang van 85 cm makkelijk vast. Haal je het midzwaard van de Volksboot op, dan is je diepgang nog maar 0,20 cm. Met een Volksboot kun je dus ook op heel ondiep water nog uit de voeten.

Een Valk heeft standaard een doft oftewel een bankje achterin de kuip bij het roer. De Volksboot mist zo'n bankje. Maar dat kun je er ook zelf in maken. Daarbij moet je wel bedenken dat het weglaten van een doft bij de Volksboot 600 een reden heeft. Door de mindere stabiliteit is het gebruikelijk dat de bemanning niet in de kuip zit, maar aan de hoge kant op het gangboord.
Een Valk heeft met een gaffeltuig relatief meer zeil bovenin. Langs oevers met lage bosschages vang je daarmee meer wind dan met een torentuig zoals van de Volksboot. 

Tenslotte de trailerbaarheid. Door het ontbreken van een vaste kiel kun je bij een Volksboot volstaan met een lage trailer. Als dat een kanteltrailer is, dan kan de Volksboot bij een helling zelfs zo het water in. Bij een Valk heb je daarvoor een kraan nodig plus een hoge trailer.

Tekening

Onderstaand een bouwtekening, van een Volksboot 480,  met de constructie en werking van de ophaalbare kiel.

Volksboot 480 tekening

 

Volksboot 480 uit 1995 te koop op Botentekoop.nl.

Volksboot 480

Lees verder
Sluiten

Basisinformatie


Merk: Volksboot
Type: 480
Lengte (m): 4.80
Breedte (m): 1.70
Diepgang (m): 0.70
Conditie: Gebruikt
Bouwjaar: 1995

Specificaties


Rompmateriaal: Polyester
Dek en opbouw materiaal : Polyester
Besturing: Helmstok
Gewicht (kg): 200
Roer: Aangehangen
Doorvaarthoogte (m): 7.00
Ligplaats: Rotterdam Hillegersberg, Bergse Achterplas
Postcode ligplaats: 3054KZ
Ligplaats Land: Nederland
Werf gebouwd:

Interieur


Dekbekleding: Polyester

Uitrusting


Dekzeil: vervangen binnen een jaar
Buitenkussens: evt vier blauwe kussens
Stootwillen, lijnen: 2 stootwillen
Roeispanen, peddel:

Tuigage


Aantal zeilen: 2
Zeilmateriaal: Nylon
Zeiloppervlakte (m2): 10
Aantal masten: 1
Materiaal mast: Aluminium
Soort tuigage: Topgetuigd
Verstaging: Staaldraad
Lieren: Handmatig
Grootzeil:
Fok:

Veiligheid


Zelflozende kuip: twee klepjes aan zijkant
Pagina Afdrukken

Aangeboden door:

Particuliere plaatsing via Speurders Mirjam Fondse Rotterdam

061884... Toon Vermeld Botentekoop.nl wanneer je contact opneemt met de verkoper.
Pagina Afdrukken
Bericht
Ongeldig e-mailadres
Vul verplichte velden in

Laatst bekeken

Volksboot 480
© 1996 - 2020 Botentekoop.nl is een activiteit van Arimpex Media Services.