Het is een dilemma waar we allemaal mee te maken hebben: onze tijd op het water is waar we voor leven, maar daarmee kunnen we wel schade toebrengen aan de omgeving waar we zo graag naar ontsnappen. Voor booteigenaren kan het lastig zijn om uit te vogelen hoe je je impact op het milieu kunt verminderen en toch van het varen kunt genieten. Gelukkig is het niet moeilijk om je boottochtje milieuvriendelijker te maken. Van duurzame boten tot onderhoud en upgrades: hier zijn vijf tips om dat blauwe water groener te bevaren.
Kies een groenere boot
Groen varen begint bij de zoektocht naar de juiste boot. De boot die je vaart bepaalt hoe milieuvriendelijk je vaart, dus denk goed na over je keuze. Zeilboten hebben natuurlijk de kleinste koolstofvoetafdruk, omdat ze door de wind worden aangedreven. Elektrische boten worden steeds efficiënter en betaalbaarder. Heb je een motor nodig? Houd er dan rekening mee dat een viertaktmotor efficiënter is dan een tweetaktmotor. Tot slot is er nog een eenvoudige manier om de milieu-impact van de fabricage te omzeilen: koop tweedehands!

Upgrades en onderhoud
Als je al een boot hebt, kun je nog steeds van alles doen om milieuvriendelijker te varen. Stap over op biodiesel of verminder je algehele brandstofverbruik. Je kunt ook een upgrade overwegen, met accessoires die je impact op het milieu verkleinen, de efficiëntie vergroten of om je eigen groene elektriciteit te genereren. We hebben een handig artikel over zonnepanelen op de boot, maar er zijn ook alternatieven zoals windturbines en hydrogeneratoren. Van alle dingen die je kunt doen, is het belangrijkste ook het makkelijkst: onderhoud. Naast de voor de hand liggende voordelen voor je boot – en je geestelijke gezondheid – voorkomt regelmatig onderhoud defecten, olieverlies en lekken die onbedoeld een negatieve impact op het milieu kunnen hebben.

Houd het water blauw
Het lozen van onbehandeld toiletwater (zwart water) en ander afvalwater (grijs water) is niet alleen onhygiënisch, maar kan ook een enorme impact hebben op ecosystemen. Vermijd altijd om water in de buurt van de wal te lozen, maar probeer indien mogelijk om helemaal geen sporen achter te laten. Was kleding en de afwas wanneer mogelijk aan wal. Overweeg daarnaast het gebruik van een draagbaar of composttoilet. Je kunt je boot ook voorzien van een scheepstoilet om afval op te slaan of te behandelen totdat het op de juiste manier kan worden geloosd bij een vuilwaterinnamestation in een jachthaven.

Wees voorzichtig met verf- en schoonmaakmiddelen
Veel producten die je gebruikt om jezelf, de afwas, je kleding en boot schoon te houden, kunnen de plaatselijke flora en fauna verstoren. Hetzelfde geldt voor veel zonnebrandproducten. Gelukkig zijn er veel eenvoudige alternatieven en niet-giftige producten. Doe hierbij wel je eigen onderzoek en ga niet klakkeloos af op het woord ‘groen’ of ‘milieuvriendelijk’ op de verpakking. Bijzonder schadelijk is de antifouling die gebruikt wordt op de romp van boten. Probeer moderne, niet-giftige alternatieven te gebruiken, of op zijn minst aandacht te besteden aan hoe je de antifouling aanbrengt en schoonhoudt.

Wees verstandig
Tenslotte komt milieuvriendelijk varen vooral neer op gezond verstand. Probeer oud materieel (link in het Engels) opnieuw te gebruiken of te upcyclen. Houd rekening met de lokale fauna: voeder de dieren niet, houd afstand en wees voorzichtig bij het vissen, voor anker gaan en wanneer je door ondiep water vaart. Oh, en laat geen afval achter!
