Een zeilboot kopen is iets wat je niet elke dag doet. In deze gids hebben we handige punten voor je op een rijtje gezet om de perfecte zeilboot te vinden. Want van het bepalen van je vaardoelen tot aan het inspecteren van de zeilboot: er komt heel wat meer kijken bij je zoektocht naar een boot dan je misschien zou denken.
1. Bepaal je vaardoelen
Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je de zeilboot voor wilt gaan gebruiken. Als je wedstrijden gaat zeilen heb je behoefte aan snelheid en flexibiliteit. Als je vooral recreatief wilt gaan zeilen met je familie of vrienden, zijn comfort en luxe wellicht belangrijker.

Wedstrijd zeilen
Wil je wedstrijden gaan zeilen? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten zeilboten. Ga bijvoorbeeld voor een snelle racer of een cruise-racer. Bepaal ook of je handicap zeilwedstrijden of eenheidsklassen gaat zeilen. Al deze factoren hebben een invloed op het type zeilboot dat het beste bij jou past.
Recreatief zeilen
Als je recreatief gaat zeilen, is snelheid misschien wat minder interessant. Liever kies je voor een zeilboot met comfort en luxe eigenschappen. Zo is een zeilboot met slaapplekken ideaal als je de zeilboot mee wilt nemen voor langere tochten. Een zeilboot die makkelijk te verplaatsen is, is handig als je hem mee wilt nemen op vakantie of verschillende locaties wilt ontdekken met de boot.
2. Bepaal waar en hoe lang je gaat zeilen
De plek waar je gaat zeilen heeft invloed op de kiel van je zeilboot. Een ondiepe kiel zorgt er voor dat je niet snel vastloopt in een vaargebied en makkelijker kunt aanleggen. Ook ben je met een ondiepe kiel flexibeler tijdens het varen. Een vaste en diepe kiel zorgt voor meer stabiliteit. Dit kan handig zijn tijdens langere zeiltochten en bij een groter formaat zeilboot. Ook is een zeilboot met vaste en diepe kiel geschikt als je bijvoorbeeld gaat varen op zee.
Afhankelijk van waar je wilt gaan varen, is het belangrijk om rekening te houden met het verplaatsen van de zeilboot. Een kleine zeilboot neem je makkelijker mee dan een grote zeilboot. Ook brengt het verplaatsen van een zeilboot extra kosten met zich mee, zoals de aanschaf of het huren van een trailer. De locatie waar je gaat varen heeft dus niet alleen invloed op het soort zeilboot dat je zoekt, maar ook op de bijkomende kosten.

Hoe lang ga je zeilen?
Voor een korte zeiltocht heb je maar weinig nodig. Als je een volledige dag of zelfs een weekend lang gaat varen, zul je echter ook slaapplekken en sanitair nodig hebben. Kies daarnaast voor een zeilboot met een kookuitrusting, voldoende opbergruimte, een grote zoetwater voorraad en voldoende brandstoftank inhoud. Daarnaast wil je tijdens een langere tocht wellicht genieten van meer luxe onderweg. Zoek naar een zeilboot met deze extra’s, of houd qua budget rekening met aanpassingen die je eventueel wilt doen om comfortabel voor langere tijd te kunnen zeilen. Tijdens een lange zeiltocht zijn onder andere watersportartikelen, een rubberboot, zonnescherm en internet- en televisieaansluiting leuke extra’s om te overwegen.
3. Bepaal met wie je gaat zeilen
Het gezelschap met wie je gaat zeilen heeft invloed op de grootte die de zeilboot moet hebben. Tijdens korte zeiltochten alleen of met je partner voldoet een niet al te grote zeilboot. Tijdens langere zeiltochten waarvoor je je familie en vrienden graag uitnodigt, heb je meer ruimte en luxe nodig. Zo is het met grote gezelschappen belangrijk dat er voldoende opbergruimte is, dat er sanitair aanwezig is op de boot en dat je eventueel op de boot kan koken en slapen. Als je een volledige vakantie wilt vieren op de zeilboot, heb je een nog grotere zeilboot nodig om comfortabel op te kunnen verblijven. Ook wil je tijdens een luxe vakantie misschien bemanning meenemen die ook een eigen slaap- en leefplek nodig heeft.

4. Wat voor soort zeilboot past bij je vaardoelen?
Nu je ongeveer hebt vastgesteld wat je vaardoel is en je weet waar, voor hoe lang en met wie je wilt gaan zeilen kun je je gaan verdiepen in de verschillende soorten zeilboten. Let hierbij goed op de grootte van het boot, het type kiel, de uitrusting en de eventuele extra’s. In principe kunnen we zeilboten onderverdelen in twee categorieën: de open zeilboot en de kajuitzeiljacht.
Open zeilboot
Een open zeilboot is geschikt voor wedstrijden of korte zeiltochten. Voor langere tochten is de open zeilboot minder handig omdat je geen beschutting hebt tegen kou en regen. Qua open zeilboten bestaan er kielboten en zwaardboten. Een kielboot beschikt over een vaste kiel. Een zwaardboot heeft een ophaalbare kiel. Je kunt hierdoor met de zwaardboot in bijna elk vaargebied makkelijk varen en aanleggen.
Kajuitzeiljachten
Kajuitzeiljachten zijn zeilboten met een verblijfplaats (de kajuit). Dit is praktisch tijdens langere tochten, als je met meerdere mensen gaat zeilen of als je de zeilboot voornamelijk voor recreatief gebruik wilt kopen. Qua kajuitzeiljachten bestaan er verschillende typen, waaronder wedstrijdjachten en motorsailers. Motorsailers beschikken niet alleen over een zeil, maar ook over een motor. Dit geeft een extra stukje zekerheid en comfort tijdens het varen.
5. Budget
Hoewel je misschien droomt over een luxe zeilboot, is het verstandig om je budget niet uit het oog te verliezen. Je budget is namelijk de doorslaggevende factor tijdens het kiezen voor een bepaalde boot. Wat een zeilboot gemiddeld kost is lastig om te zeggen. Voor een tweedehands open zeilbootje betaal je wellicht zo’n €2000,-, terwijl een nieuwe luxueuze zeilboot van een bekend merk al gauw €150.000 kan kosten. Houd daarnaast rekening met secundaire kosten. Een boot koop je namelijk niet alleen eenmalig, hij brengt vervolgens ook diverse vaste lasten met zich mee.
6. Secundaire kosten
Als je een boot koopt moet je rekening houden met diverse secundaire kosten en vaste lasten. Zo heb je misschien zeillessen nodig en moet je een vaarbewijs halen als je een zeilboot met motor koopt. Daarnaast reken je op jaarlijks onderhoud, de stalling van de boot en/of kosten in de jachthaven en de verzekering. Hoeveel het onderhoud kost, is afhankelijk van de staat en het bouwjaar van de boot. Ook brengt een tweedehands boot over het algemeen meer kosten met zich mee dan een nieuwe boot. Als je een boot koopt, wil je hem wellicht voorzien van wat aanpassingen of extra features. Houd ook hier rekening mee qua budget. Check als je een tweedehands boot koopt goed de staat van de uitrusting en het zeil. Dit kunnen hoge kostenposten zijn als ze vervangen moeten worden.
Om een beeld te geven van de jaarlijkse kosten van een boot, kun je ons eerder artikel raadplegen over het jaarlijkse bootbudget.

7. Zeilboot zoeken, inspecteren en kopen
Een zeilboot kiezen doe je niet voordat je uitgebreid onderzoek hebt gedaan. Dit kan zowel online als door bijvoorbeeld een jachtmakelaar of beurs te bezoeken. Verdiep je in de verschillende soorten zeilboten, de merken en de eigenschappen van de boten. Heb je een duidelijk beeld van het soort zeilboot dat je zoekt? Dan kun je zeer gericht op zoek gaan naar een geschikte boot.
Zeilboot zoeken
Een zeilboot zoeken kan op verschillende manieren. Online is het aanbod groot. Je kunt je online prima oriënteren op de verschillende opties. Bekijk bijvoorbeeld het aanbod zeilboten op Botentekoop.nl. Ga je een boot bezichtigen? Neem dan eventueel iemand mee met kennis over boten en de technische kant van het verhaal. Een andere optie is het bezoeken van een jachtmakelaar. Hier vind je vaak een groot aanbod en kun je een persoonlijk advies krijgen. Wel betaal je in dit geval over het algemeen iets meer. Tot slot zijn vakbladen en beurzen ideaal om in de gaten te houden als je een zeilboot zoekt.
Zeilboot inspecteren
Een zeilboot kopen doe je niet voordat je hem uitgebreid geïnspecteerd hebt. Je kunt eventueel ook een keuring laten uitvoeren als je zelf weinig kennis en ervaring hebt. Dit is – zeker als je een tweedehands boot koopt - aan te raden. Op deze manier voorkom je dat je een zeilboot met verborgen gebreken koopt en achteraf voor onverwachte kosten komt te staan. Uiteraard maak je ook altijd een proeftocht voordat je een koop sluit. Ga een keertje een middagje zeilen met de boot om te kijken hoe dit bevalt.
Zeilboot kopen
Heb je de zeilboot van je dromen gevonden? Dan is het tijd om een deal te sluiten. Uiteraard kun je over de prijs onderhandelen. Zorg er voor dat alles netjes vastgesteld wordt in een koopcontract. Zo moeten alle details over de zeilboot worden opgenomen in het koopcontract. Heb je meer tips nodig voor het kopen van een zeilboot? Lees dan ook onze andere gids waarin we alle tips voor het kopen van een boot op een rijtje hebben gezet!