Botenkopers zoals je ze kent zijn aan het veranderen. Weten aan wie je verkoopt (en wat de klant echt wil) is cruciaal om het hoofd boven water te houden in de veranderlijke markt van luxegoederen. Het nieuwe onderzoek van YachtWorld heeft een aantal interessante inzichten opgeleverd. Alle gegevens wijzen op een jongere markt, een toename van het aantal vrouwelijke shoppers en een sterkere nadruk op duurzame boten met een kleinere ecologische impact. Lees meer over deze nieuwe generatie jachteigenaren en ontdek wat zij van hun pleziervaartuig verwachten.

De kopers worden jonger
Het idee om een boot te bezitten heeft duidelijk de interesse van een jongere doelgroep gewekt: maak kennis met botenkopers uit de Millennial- en Z-generaties. Volgens het 2022 onderzoek van YachtWorld is het aandeel shoppers van 18 tot 24 jaar (Gen Z) die de marktplaats van YachtWorld bezoeken sinds 2019 toegenomen met wel 64% (1). In 2019 maakte deze groep 2% uit van alle mensen die contact opnamen met verkopers van boten, in 2022 was dat 7%.
Ook Millennials toonden meer interesse dan ooit in het kopen van een boot. Er was een grote toename te zien in de leeftijdscategorie van 35 tot 44 jaar, die in 2019 17,6% van alle bezoeken vertegenwoordigde, tegenover 22,3% in 2022: een toename van 21%. Verder is het aandeel jongere Millennials, tussen de 25 en 34 jaar, toegenomen van 12,6% in 2019 tot 13,6% in 2022. Dit is een toename van 7%.
Wat betreft het totale aantal bezoeken aan de marktplaats staat de leeftijdscategorie van 45 tot 54 jaar nog steeds bovenaan. Maar voor de eerste keer in drie jaar wordt de tweede plaats ingenomen door jongere bezoekers (35 tot 44 jaar) in plaats van oudere bezoekers (2).
Hoewel botenkopers van 45 jaar en ouder nog steeds een sterke meerderheid vertegenwoordigen (57%) in het totale aantal bezoeken aan YachtWorld, is het duidelijk tijd voor de branche om in te spelen op het veranderende marktlandschap.

Ze komen niet alleen kijken: velen tonen interesse om te kopen
Natuurlijk vertellen de bezoekersaantallen van de website maar een deel van het verhaal. Het aandeel bezoeken dat wordt geconverteerd naar leads (bezoekers die contact opnemen met verkopers) is het grootst onder de oudere leeftijdsgroepen. Dit betekent dat er een grotere kans is dat deze groepen daadwerkelijk interesse tonen in de aankoop van een boot of jacht tijdens hun bezoek. Echter, de conversiepercentages van Gen Z en Millennials zijn met respectievelijk 0,37% en 0,30% verrassend hoog.

Meer vrouwen aan het roer
Wanneer je het gedrag van botenkopers in 2022 per geslacht bekijkt, vertelt dit ook een interessant verhaal. Er is een groter aandeel aan vrouwelijke bezoekers dat naar boten zoekt, met een toename van 40% over de afgelopen drie jaar: in 2019 was 11% van alle bezoekers een vrouw, in 2022 is dat 18% (3). Hieruit volgt dat het marktaandeel van mannelijke bezoekers is gedaald van 89% in 2019 naar 82% in 2022.
Wat ook opvalt, is dat hoewel mannen nog steeds de meeste bezoekers vertegenwoordigen, vrouwen vaker interesse tonen om een boot via het platform aan te schaffen (4). De conversiepercentages – totaal aantal bezoekers dat wordt geconverteerd naar leads – voor vrouwenzijn sterker dan die voor mannelijke shoppers: 0,38% voor vrouwen tegen 0,35% voor mannen.

MillennialsenGen Z willen duurzaamheid
Wat betekent deze veranderende demografie voor de pleziervaartbranche? We moeten reageren door meer onderzoek te doen naar waar jongere klanten naar op zoek zijn. Inzichten uit Forbes tonen aan dat deze generaties op een andere manier consumeren dan oudere klanten, omdat ze online persona’s hebben gecreëerd. Ze maken veelvuldig gebruik van sociale media en hebben als gevolg daarvan de neiging ‘zichzelf als merken te zien en dus te kiezen voor labels die bij hun gepersonaliseerde positionering passen. Ze claimen daarbij vaak dat ze alleen samenwerken met duurzame merken’.
Boat trader, het Amerikaanse verkoopplatform van Boats Group en marktleider in de VS, onderzoekt actuele markttrends en rapporteert dat Millennials en Gen Z aan sociale verantwoordelijkheid denken wanneer ze naar boten zoeken. Ze zijn bereid om meer te betalen voor duurzame producten waarvan ze zich goed voelen als ze die kopen. Terwijl babyboomers de meeste luxemerken inschatten als duurzaam vanwege de exclusiviteit en beperkte hoeveelheid, willen jongere shoppers zich laten verleiden door sociale verantwoordelijkheid en ecologische impact.
Millennials en Gen Z zijn niet alleen meer op hun gemak met moderne technologie dan oudere generaties, maar worden ook meer gemotiveerd door de ervaring bij het kopen van een boot. Boat Trader schrijft dat ze ‘meer “speeltjes” op het water gebruiken dan ooit, yoga uitoefenen op het zonnedek tijdens zonsopgang, paddleboarden tegen lunchtijd en ‘s avonds vissen’. Het is het gevoel van mindfulness dat boten kunnen bieden waardoor dit publiek aangetrokken wordt, en als de boot zelf duurzaam gebouwd is, des te beter.

Corona heeft duurzaam gedrag bij het kopen van boten versneld
Corona heeft alles veranderd. En een van die veranderingen was een wereldwijde verschuiving richting duurzame transformatie. Volgens Forbes is de luxegoederenbranche in het bijzonder begonnen met investeren in initiatieven die verandering aandrijven op gebieden zoals klimaatverandering, het herstellen van biodiversiteit en het beschermen van de oceaan.
Winkelgewoonten zijn ook veranderd door de pandemie. Doordat luxeklanten lange perioden in lockdown doorbrachten, hebben velen van hen hun levensdoelen en financiële beslissingen herzien, volgens Sustainable Brands (5). Tegelijkertijd kregen protesten voor sociale rechtvaardigheid, zoals de Black Lives Matter-beweging, veel aandacht, werd er in de media volop gerapporteerd over milieuproblemen zoals wereldwijde natuurbranden en hervonden mensen in het algemeen een band met de natuur dankzij dagelijkse wandelingen en bezoeken aan recreatiegebieden.
‘Een groot deel van de reactie op de pandemie lag simpelweg in het verlengde van de zoektocht van consumenten naar zingeving en geluk, die ook vóór de pandemie al trending was. Veel sociale psychologen in het bijzonder geloven al lange tijd dat het gevoel een doel te hebben en van dienst te zijn een van de hoekstenen van geluk is. Nu deze trend door de pandemie versterkt is, lijkt dit nog voor lange tijd actueel te blijven’.
Goed voor de planeet, zonder compromis
Een belangrijk deel van deze evolutie is een beweging richting een kringloopeconomie die tweedehands en gehuurde luxeartikelen ondersteunt. Botenverkopers moeten ook de technologische kennis van Millennial- en Gen Z-kopers in gedachten houden. Video’s en live sociale media-content hebben meer kans deze doelgroep te raken dan traditionele media.
De luxemarkt en duurzaamheid lijken soms tegenstrijdig te zijn. Maar, zoals een artikel van Marketing Society uitlegt, brengen concepten zoals ‘glamping’, een glamoureuze vorm van kamperen, luxe en duurzaamheid samen in de toeristenbranche, terwijl vooruitgang in de luxeautobranche gebruik maakt van technologie om uitstoot te verminderen. Nu volgt de pleziervaartindustrie. Meer en meer fabrikanten produceren boten en jachten met nul emissie, die even duurzaam als luxe zijn.
Elektrisch varen en de toekomst van zeilen
Overheden over de hele wereld reageren ook op de alsmaar groeiende noodzaak van milieuvriendelijk beleid. In Nederland, bijvoorbeeld, zijn vanaf 2025 niet-elektrische boten verboden in de grachten in het centrum van Amsterdam; hetzelfde verbod geldt vanaf 2030 ook in de rest van Amsterdam (5). Hiermee volgt de stad in de voetsporen van dorpen als Giethoorn, waar op dit moment al alleen elektrische boten zijn toegestaan. Van andere locaties in Europa wordt verwacht dat ze dit voorbeeld zullen volgen.
De duurzame vaaravonturen waar nieuwe doelgroepen naar op zoek zijn, kunnen vele vormen aannemen. Denk aan het huren van een boot als alternatief voor kopen, gebruik maken van groene energiebronnen zoals zonne- en windenergie, zorg dragen voor schoon water door duurzaam te varen en kiezen voor een elektrische buitenboordmotor. De marktplaatsen voor boten, zoals de platforms van Boats Group, maken het eenvoudiger dan ooit om te filteren op elektrische boten.

Afbeeldingen: SimonSkafar/iStock; Kampus Production/Pexels; Nataliya Vaitkevich/Pexels; Mihai Vlasceanu/Pexels; neshom/Pixabay
Om ook in de toekomst feitelijk marktonderzoek te kunnen blijven leveren, zijn wij trots te kunnen rekenen op de volgende sponsors:
Natural Yachts
De missie van Natural Yachts is de transitie naar een duurzame watersport versnellen door zero emissie innovatieve technologie toe te passen.
Yacht Match Propulsion
Yacht Match Propulsion Consultancy biedt een eerlijke evaluatie voor klanten die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen door over te schakelen op een elektrisch systeem.
Suzuki
Suzuki draagt bij aan een beter marine milieu door het Suzuki Clean Ocean Project.