De wereld is aan het veranderen, en de pleziervaart- en zeilwereld verandert mee. De botenmarkt verjongt, er is meer interesse van vrouwen en de markt wordt milieubewuster, zo blijkt bijvoorbeeld uit ons recente onderzoek. Voor degenen die zich het meest zorgen maken over de problemen van onze tijd zijn er veel manieren om te helpen om het recreatief varen en de wereld in bredere zin te veranderen. Van zeilprogramma’s voor kansarme jongeren tot ngo’s die reddingsoperaties op zee uitvoeren en activisten die het opnemen voor het klimaat: het water is niet langer een exclusief speelterrein voor watersporters. Maatschappelijke, politieke en milieubewegingen nemen er een steeds belangrijkere plaats in. In dit artikel besteden we aandacht aan een aantal groepen die zich inzetten voor verschillende idealen. Aan veel van deze goede doelen kun jij ook je steentje bijdragen, voor een betere toekomst voor de pleziervaart en de wereld.
Lees ons rapport over hoe de botenmarkt verandert. Waar je je boot ook voor wilt gebruiken, je vindt er een die bij jou past op onze marktplaats.
Fotocredits: VFP Golden Rule Project website Pxhere Salvatore Barbera CC-BY-SA-2.0 via Wikimedia Commons Naja Bertolt Jensen via Unsplash Carlos B. CC-BY-SA-4.0 via Wikimedia Commons
Ngo’s op het water
Veel van de organisaties hieronder zijn sterk afhankelijk van hun boten, maar er zijn er een paar waarbij de vaartuigen echt de identiteit van de ngo vormen. Een van de eerste organisaties van dit type was Veterans for Peace. Hun 10 meter lange zeiljacht The Golden Rule ging al in 1958 te water om campagne te voeren tegen de verspreiding van kernwapens en voor ontwapening. Dit was de eerste boot die meedeed aan directe actie voor het milieu, en ook nu is de Golden Rule nog altijd op het water te vinden om aandacht te vragen voor anti-oorlogsbewegingen. De veel grotere ngo Peace Boat organiseert cruises over de hele wereld. Deze organisatie biedt niet alleen educatie en workshops aan boord; ze zet zich ook in voor humanitaire hulp aan wal en verbindt internationale groepen die vrede, mensenrechten, milieubescherming en duurzame ontwikkeling nastreven.
Redding op zee en migratie
Sinds het hoogtepunt van de immigratie naar Europa in 2015 raken nog altijd honderdduizenden mensen ontheemd door oorlog, conflicten en vervolging, en zij ondernemen nog steeds een levensgevaarlijke tocht over zee. Daarom blijven organisaties als Stichting Bootvluchteling, Rescue, Open Arms, Sea Watch, Artsen zonder Grenzen en vele andere ngo’s humanitaire hulp verlenen op de Middellandse Zee, de Egeïsche Zee en het Kanaal. Naast donaties verwelkomen deze organisaties ook vrijwilligers met verschillende vaardigheden en ervaringen. Zeker ervaren schippers zijn natuurlijk van onschatbare waarde voor dergelijke teams. 
Klimaatactivisme op het water
Natuurlijk zijn actievoerders voor het milieu misschien wel de bekendste activisten op het water. De meest roemruchte namen zijn die van de schepen van Greenpeace: de Arctic Sunrise en de meerdere schepen met de naam Rainbow Warrior – van het origineel uit 1958 (dat in 1985 door de Franse geheime dienst werd gebombardeerd) tot de huidige Rainbow Warrior III, een hightechjacht dat speciaal is gebouwd volgens de strengste duurzaamheidsnormen. Op andere plekken vormen ambitieuze zeiltochten al heel lang een middel om bewustzijn te creëren rondom klimaatkwesties: bekende deelnemers zijn bijvoorbeeld Lisa Blair, Greta Thunberg en groepen zoals Sail to the COP en Sail for Climate Action. Dergelijke initiatieven, waarbij schippers activist worden en activisten schipper, kunnen ontstaan in elke club. Ze kunnen een krachtig middel vormen om allerlei verschillende groepen voor te lichten over het klimaat en tot actie op te roepen.
Behoud van het zeemilieu
De verreikende impact van klimaatverandering is verstrengeld met de rampzalige toename van de schade aan het leven in zeeën en oceanen. Er zijn ontelbare ngo’s en andere organisaties die zich toeleggen op de bescherming van de planten en dieren in de oceaan, zoals Stichting De Noordzee, Ocean Conservancy, BlueFrontier, Sea Shepherd, Mission Blue en Oceana, waaronder ook de campagne Sailors for the Sea valt. Andere organisaties roepen specifiek de varende gemeenschap op tot actie, zoals de Blauwe Vlag, Clean Sailors en Green Blue. Verder zijn er organisaties die zich richten op zeevervuiling en in het bijzonder op plasticafval, zoals The SeaCleaners, Plastic Whale een eXXpedition. Wil je graag zelf iets doen? Kijk dan eens naar projecten die worden beheerd door lokale of nationale vaarorganisaties of door de grotere milieubeschermingsorganisaties, zoals het WNF.
Inclusief en toegankelijk varen
Zonder actieve ondersteuning krijgen mensen met een beperking, slechtzienden en slechthorenden te maken met een groot aantal hindernissen als ze willen varen of zeilen. Hoewel er veel manieren zijn waarop je zelf kunt zorgen voor een toegankelijkere vaarervaring, zijn er ook organisaties die inclusief varen op een grotere schaal willen bevorderen. In het VK heeft de Jubilee Sailing Trust als doel om meer kansen op zee te creëren voor mensen met een beperking of sociale achterstand, en in Nederland zijn er ook diverse organisaties die zich inzetten voor activiteiten, reizen en training voor verschillende doelgroepen, zoals je kunt zien op de website van HISWA.
Fotocredits: VFP Golden Rule Project website Pxhere Salvatore Barbera CC-BY-SA-2.0 via Wikimedia Commons Naja Bertolt Jensen via Unsplash Carlos B. CC-BY-SA-4.0 via Wikimedia Commons