Alweer enkele jaren geleden zag de North Beach 24 voor het eerst het ruime sop. Een klassiek ogende zeewaardige kotter met bescheiden afmetingen en een variabele diepgang.
De boot kreeg bij de introductie lovende kritiek op zowel het ontwerp en bouw, alsook op de stap om in de huidige markt met haar eisen, een andere boot neer te zetten dan wat de opvattingen voorschrijven. De North Beach 24 biedt eerst zeewaardigheid, daarna comfort en niet andersom. Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan bouwnummer 36. Het kan dus toch, commercieel verantwoord een kleine boot op de markt brengen.
Als een van de weinige schepen in deze lengte heeft de North Beach 24 CE klasse B waarmee er tot in golven van 4 meter niet om hulp geroepen hoeft te worden want dat kan de boot hebben. Er zijn grotere schepen die dit punt eerder bereiken. Zo is comfort een betrekkelijk iets. In de haven kan de Average 35 met middenkuip zeer geriefelijk zijn. Zodra je er echter bijna uithobbelt in wat zeegang is van dat gerief weinig over. Dan lijkt een boot van maar 7,35m over de stevens klein en spartaans, maar als je nu eens in een diepe ruime kuip lekker beschut zeker weet dat het wel goed gaat, ben je dan niet veel comfortabeler bezig dan met het najagen van zoveel mogelijk meters voor het beschikbare budget. Naast de aanschaf is er bijvoorbeeld ook de ligplaats en het onderhoud. Een 24voeter kan in een kleinere box, een jaarlijks terugkerend voordeel. Op een kleine boot smeer je minder poets of verf dan op een grote, en je bent nog sneller klaar ook.
Onder water heeft de boot een lange dooskiel met het roer erachter. In de kiel zit een zwaardkast waarmee de diepgang kan variëren tussen de 85cm en 1,6m. Droogvallen kan hoewel op een zandplaat dan wel een paar wadpoten nodig zijn. De schroef zit ter bescherming in een raam.
De goed geprofileerde lange kiel is bijna de vervanger van de zelfstuurinrichting, het maakt de boot uitermate koersvast. Het aangehangen roer heeft een behoorlijk balansdeel, sturen is een genoegen met deze boot.
Binnenkomen is gemakkelijk, het toegangsluik is breed. Dit luik wordt tegen regen beschermd door een mooi klein buiskapje over alleen de ingang. Daardoor is er stahoogte achter het fornuis. De rest van de kajuit heeft een hoogte van 1,60 meter. Aan stuurboord is een hondenkooi met het blad van de kaartentafel erin geschoven. Aan de andere kant de kombuis. De kajuitbanken zitten goed. Met opgeklapte rugleuningen omgebouwd tot goede kooien. Boven de banken zijn geen kastjes en de opbergruimte in de kajuit is beperkt. Wel kan er aardig wat worden opgeborgen in de bakskist en het vooronder.
De doorgang naar de voorpiek kan worden afgesloten met twee schuifdeurtjes. Eenmaal binnen valt de ruimte mee door het grote luik en het verhoogde luikhoofd. Er zijn twee kooien en de toiletpot, een speciaal ontwerp met afsluitbare zakken die je in de afvalbak kunt gooien. Dit toilet kent geen slangen en afsluiters en voldoet dus aan de denkbeelden van de diverse clubs die alleen watersporters tot een vuilwatertank verplichten.
Onder de trap staat een keurig ingebouwde Yanmar 1 cilinder. De motor is goed bereikbaar alleen is de isolatie nog wat te verbeteren.
De North Beach 24 is een uitermate geslaagd ontwerp, wie een degelijke en goed hanteerbare toerboot zoekt moet de North Beach 24 zeker eens nader bekijken. De boot biedt zeewaardigheid, voldoende comfort voor 2 tot 4 personen met zowel het buiten- als binnengaatse als vaargebied.
Maten en gewichten:
Lengte over alles 8.70 m.
Lengte over dek 7.35 m.
Lengte W.L. 6.55 m.
Grootste breedte 2.50 m.
Diepgang 0.85 m. - 1.60 m.
Masttop boven Waterlijn 10.10 m.
Waterverplaatsing ca.2850 kg
Loodballast 1300 kg.
Grootzeil, 2 diepe reven - 14.2 m²
Stagfok, zelfkerend - 8.1 m²
Kluiver, op rolsysteem - 11.0 m²
Meer info: www.northbeachjachten.nl

Bescheiden afmetingen
Klein heeft nog een voordeel, er is eigenlijk geen bemanning nodig dus iedere landrot kan een keer mee zonder moeilijke dingen te moeten doen. Indien er geen landrot voorhanden is kun je gemakkelijk alleen weg. De kottertuigage met boegspriet lijkt ingewikkeld maar is het niet. De voorzeilen staan op een rol en laten zich probleemloos bedienen. Voordeel is dat bij wat meer wind er een kan worden weggenomen. Zo blijft de vorm van de overgebleven zeilen intact, een half ingerolde genua wordt meestal een rare zak aan je voorstag. De efficiëntie per meter zeil neemt wel iets af bij deze verdeling. Het is dan ook een toerboot die best wat wind nodig heeft. Met name op ruimere koersen. Op de boegspriet kan ter compensatie van dit ongemak gemakkelijk een groot lichtweerzeil worden gehesen.

