Voor liefhebbers van snel varen (harder dan 20 km/u) is het vaak niet duidelijk waar dat mag. Het gevolg is dat ze vaak hard varen waar ruimte is, in plaats van op plekken waar het is toegestaan. Dat zorgt voor overlast voor de natuur, de omwonenden en de andere watersporters. Dat willen we voorkomen. Daarom leggen wij uit waar de snelvaargebieden in Nederland liggen en waar je absoluut niet hard over het water mag.

Onoverzichtelijk
Waar je snel mag varen lijkt overzichtelijk, maar zo simpel is het niet. In Nederland mag je in principe overal maximaal 20 km/u varen, tenzij anders is aangegeven. Wordt er niets op borden langs het vaarwater aangegeven en wordt er niets op de officiële kaarten gemeld, ga er dan maar van uit dat je een maximumsnelheid van 20 km/u moet aanhouden. Om het lastig te maken geldt deze 20km/u lang niet overal. Op de meeste meren, in natuurgebieden en op kanalen of in steden geldt vaak een aangepaste snelheid. Meestal is de maximumsnelheid binnen 50 meter van oevers 6km/u. Meer naar het midden van het water geldt dan 9, 12 of 16 km/u, afhankelijk van de lokale voorschriften.
Daarnaast, is op sommige plassen zoals Vinkeveen snel-varen overal verboden, behalve op de waterskibaan, maar alleen voor mensen die een waterski-vergunning hebben. Het is logisch dat veel watersporters niet snappen hoe het precies zit. Het is wel op de officiële kaarten te zien, maar wordt ter plekke vaak alleen met een wrakkig bordje aangegeven. Op snelvaren wordt overal veel gecontroleerd, dus pas op. Beter te langzaam gevaren dan te hard waar het niet mag. Een boete vergalt namelijk altijd een leuke vaardag. Nogmaals, officiële kaarten geven uitsluitsel, maar zorg wel dat je de laatste geldige versie van de kaart hanteert. Ga er gemakshalve maar van uit dat sneller varen dan 20 km/u in principe nergens mag. Om het allemaal nog wat lastiger te maken mag je op veel plekken in de winter of in het vogelbroedseizoen niet snel-varen waar dat in de zomer wel mag. Wat is wijsheid?
Groot open water
Als je vaak snel wil varen, kies dan een gebied uit waar dat altijd mag. Die zijn er, vooral op groot open water. Voorbeelden zijn: de Noordzee, eigenlijk het enige grote vaarwater waar je altijd de gaskraan vol open mag zetten. Ook op delen van het IJsselmeer en het Markermeer, mag je met volle snelheid over het water. Daarnaast, kun je het gas opentrekken op delen van de grote rivieren zoals de Maas, de Lek en de Rijn, het Haringvliet, de Westerschelde en de Rijnmond. Langs de rivieren wordt ter plekke met grote borden aangegeven of snel-varen al dan niet is toegestaan. Heb je geen bord gezien, kijk dan op de kaart. Ook op internet zijn verscheidene overzichts-waterkaarten te vinden waarop de maximumsnelheden exact worden aangegeven. Bedenk wel dat borden ter plekke de aangegeven snelheden op de kaart kunnen overrulen. Als ergens werkzaamheden worden verricht geldt -als je daarlangs vaart - vaak een maximumsnelheid van 6 km/u, in steden soms zelfs van maar 3 km/u.

Vaar volwassen, vaardig en verstandig
Controleer dus altijd de snelvaren kaart voordat je gaat snel-varen en check of er ter plekke nog andere bepalingen gelden. Blijf op snel-vaarbanen altijd binnen de gele boeien en houd rekening met de andere snelle watersporters. Zorg dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet en gedraag je volwassen, vaardig en verstandig. Een bekeuring voor snel-varen in gebieden waar dat niet is toegestaan, kan enorm oplopen en is echt zonde van het geld.
Snelvaar kaart Nederland
Snel-vaargebieden zijn altijd op de officiële waterkaarten aangegeven. Ook worden waterskibanen en andere snelvaargebieden ter plekke altijd afgebakend met gele boeien. Een compleet overzicht van alle snel-vaargebieden in Nederland vind je op varendoejesamen.nl.

In sommige gebieden kunnen bepaalde groepen een ontheffing krijgen om toch snel te mogen varen waar anderen dat niet mogen. Zo hebben boot dealers vaak een speciale ontheffing, een zogenaamd YY-nummer, waarmee snel-varen in het kader van proefvaarten wordt gedoogd op plekken waar anderen zich gewoon aan de maximumsnelheid moeten houden. Denk dus niet, ik zie een andere snelle boot, dus het mag. Dit kan een boot met een ontheffing zijn. Ook politie, brandweer en waterschappen hoeven zich bij dringende omstandigheden niet aan de geldende maximumsnelheid te houden.
Boetes voor overtredingen
Dit zijn de actuele (voorjaar 2022) boetes op het water voor overtredingen met een snelle motorboot: (bron: vaarbewijzen.nl)

Meer weten? Kijk op varendoejesamen.nl.
Snelle boten
Op zoek naar een boot waarmee je vol gas het water over kunt in de snel-vaargebieden? Op Botentekoop.nl kun je kiezen uit een groot aanbod speedboten en sportboten.