Na jaren plannen is het eindelijk zover: je bent klaar om je eerste boot te kopen! Het is een spannende tijd, maar als je voor het eerst een boot koopt, heb je veel te leren. Met de hoeveelheid beschikbare informatie zou je het megajacht van Bezos kunnen vullen. Van het kiezen van welk type boot je wilt, tot wijs worden uit de papieren – je hebt het nemen van een hele lading beslissingen voor de boeg.
Wat je wel en niet moet doen bij de aankoop van je eerste boot
We hebben deze checklist met do’s en dont’s samengesteld om je te helpen op koers te blijven tijdens het aankoopproces van je boot.

Zoek informatie op over verschillende soorten boten
De eerste stap bij het aanschaffen van een boot is gelijk de belangrijkste: besluiten wat voor soort boot je zoekt (Engelstalige link). Welk model je kiest, hangt ervan af waar je je boot voor wilt gebruiken. Een boot om in te vissen of om een dagje mee te gaan varen zal andere eigenschappen hebben dan een boot waar je weekenden mee weg wilt. Alles, van de maat en de vorm van de boot tot het materiaal (hout, glasvezel enz.) is van invloed op het gebruik, de prijs en de onderhoudskosten van de boot.
Kijk vooral rond
Wanneer je bepaald hebt naar welk type boot je op zoek bent, is het tijd om te gaan shoppen. Bekijk welke boten er te koop staan in de maat en prijsklasse waar je naar op zoek bent en vergelijk verschillende fabrikanten. Hoe meer boten je bekijkt en hoe meer vragen je stelt, des te meer je leert en des te beter je uiteindelijk een beslissing kunt nemen. Een mooie boot met een mysterieus verleden klinkt misschien romantisch, maar het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het verleden van een boot.
Maak een proefvaart en laat een aankoopkeuring uitvoeren
Twee cruciale stappen bij het kopen van een boot zijn de proefvaart en de aankoopkeuring. Een proefvaart is vergelijkbaar met de proefrit van een nieuwe auto. Onthoud dat het besturen van een boot voor een uurtje met twee mensen aan boord niet hetzelfde zal zijn als een lange tocht met een boot vol vrienden en familie. Overweeg of de motor van de boot krachtig genoeg is voor alle omstandigheden waarin je de boot zou willen gebruiken.
Een onafhankelijke aankoopkeuring is ook een goed idee, zeker als je eigen technische kennis nog op beginnersniveau is. Een expert voert dan een grondige inspectie uit, zodat je precies weet in wat voor staat de boot zich bevindt.

Lees de kleine lettertjes
Het papierwerk is de moeite waard, echt waar. Om je voor te bereiden en kostbare fouten te voorkomen lees je ook onze gids over het verplichte papierwerk bij het kopen van een boot. Nieuwe en tweedehands boten die verkocht worden in Europa, inclusief boten voor de export, moeten CE-gecertificeerd zijn. Deze certificering helpt om de zeewaardigheid van een boot in cijfers uit te drukken. Stel bij de aankoop een aankoopcontract op tussen koper en verkoper, vraag om de onderhoudspapieren en registreer je boot.
Kijk verder dan het uiterlijk
Beoordeel een mogelijke boot niet alleen op haar uiterlijk. Een boot kan er stoer en gestroomlijnd uitzien, maar voldoet hij ook aan je behoeften? En vallen de onderhoudskosten binnen je budget? Als het antwoord op één van deze vragen ‘nee’ is, kijk dan nog even verder. Daar staat tegenover dat je wantrouwig moet zijn tegenover een vieze, slecht onderhouden boot. Een laag vuil in het onderruim kan leiden tot roest, corrosie en andere problemen.

Vergeet de eigenaarskosten niet
Je bootbudget moet verder reiken dan de aankoopkosten. Denk na over onderhoudskosten, de benzineprijs en contributie voor de aanlegplaats. Je vindt alle informatie die je nodig hebt in onze gids over de kosten van bootbezit.
Spreid de kosten niet te veel uit
Hoewel het verleidelijk kan zijn om de aankoopkosten van je boot over een zo lang mogelijke periode uit te spreiden, is het beter om een hogere aanbetaling te doen en je boot sneller af te betalen. Dit is omdat boten, anders dan huizen, in de loop der tijd in waarde afnemen.

Koop geen nieuwe boot als je eerste boot
Een beginnende schipper heeft veel te leren, en het is verstandig om te beginnen met een tweedehands boot. Wanneer je aan ervaring wint, kan het zijn dat je sneller wilt upgraden dan je had gedacht. Een tweedehands boot is de meest kosteneffectieve optie, en als je besluit hem al naar een paar jaar door te verkopen, blijft het waardeverlies beperkt.
Nu ben je klaar om te beginnen met je zoektocht naar de boot die bij je past. Lees terwijl je rondkijkt meer over aankoopkeuringen, hoe je de boot kunt financieren en waar je op moet letten tijdens je proefvaart.