Het is lastig om een top 10 te maken van de meest bijzondere en beste sloepen. Bijna iedereen verschilt van mening over wat een sloep mag worden genoemd. Bovendien spelen smaakverschillen een grote rol. Maar eerlijk is eerlijk, de volgende 10 sloepen worden door bijna iedereen als bijzonder gekenmerkt, door bijvoorbeeld de historie, bouwwijze, vorm of het formaat. Daarom horen ze thuis in de Botentekoop Bijzondere Sloepen Top 10.
1. De Koningssloep
In 1816 gaf Koning Willem I opdracht voor een 17 meter lange Koninklijke sloep. Het werd een ranke, rijk gedecoreerde roeisloep met een beschut onderkomen voor de vorst. Willem I heeft nooit in de Koningssloep kunnen varen. De sloep is voor het laatst in 1962 gebruikt door Koningin Juliana en is nu te bewonderen in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

2. Van Wijk 621
In de tachtiger jaren van de vorige eeuw, vroeg zeiler Bouw van Wijk aan Pieter Beeldsnijder om een sloep voor recreatief gebruik te tekenen. Beeldsnijder bedacht toen de Van Wijk 621, een sloep waarin bijna alle lijnen rond verliepen. Dat maakt deze sloep een voorbeeld van boten-eyecandy. Ook in 2022 noemen veel sloepen liefhebbers de Van Wijk 621 de mooiste sloep aller tijden.

3. Kapiteins Sloep
Dit is een oer-sloep, klassiek gelijnd en gebouwd naar een elegante houten voorbeeld boot. Bouwer Dorus Wajer vestigde met deze sloep zijn naam als werf waar elegante, perfect afgewerkte boten tot stand kwamen. Tegenwoordig worden Kapiteins sloepen gebouwd door Hettinga in Heeg. De extreem waardevaste boten zijn voor velen een voorbeeld van sierlijke sloepen-bouw.

4. De Duurzame 3D geprinte sloep
Duurzame sloepen maakt een 3D geprinte sloep van gerecycled materiaal. Inmiddels is een 3D geprinte sloep al lang geen nieuws meer, maar in 2017 startte 10 XL met de bouw van een 3D printer machine waaruit de SLO3P kwam. Inmiddels zijn er meer aanbieders, zoals Duurzame sloepen, die hebben gekozen voor een fraai overnaads model en daar veel bewondering voor hebben.

5. Whaly 450 Classic
Dit compacte model is eveneens bijzonder. De Whaly 450 Classic wordt met de rotomould methode gebouwd. Hierbij worden plastic korrels in een stalen mal gestort. De mal wordt verwarmd en voortdurend rondgedraaid, zodat de korrels aan de mal blijven vastplakken. Na afkoeling komt de complete sloep uit de mal. Dan hoeft er alleen nog maar een motor aan en je kunt varen.

6. De sloep van Plastic Whale
Plastic Whale is een organisatie die plastic uit stadsgrachten vist en dit hergebruikt. Het plastic, merendeels van PET flessen, wordt schoongemaakt en vermalen. Vervolgens wordt het gebruikt in lange schuimstroken waarmee de basis van de romp van de Bouwmeester 600 sloep wordt gemaakt. Het is een van de ideeën om de wereld wat mooier en het varen duurzamer te maken.

7. De sloep van Damarin
Damarin is een kleine, ambachtelijke sloepen-bouwer uit Gouda, die fraaie praktische sloepen maakt. De Damarin 19 is een klassiek gelijnde zeilsloep, afgeleid van een Brits model. Zeilsloepen zijn schaars, ondanks het gegeven dat veel sloepen oorspronkelijk met roeiriemen of met zeil werden voortgestuwd. Antaris kwam ooit met de RB 22, maar dat model was voornamelijk als motorsloep een succes.

8. Bobsloepen Explorer 950
Dit is een trendy aluminium megasloep waarop je met een man of 25 aan boord nog ruimte hebt voor een uitgebreide eet- en drankvoorraad. Sloepen worden steeds groter en luxer, maar Bobsloepen laat zien dat je ook op een megasloep gemakkelijk uit de voeten kunt. Zelf varen de mensen van Botentekoop op het iets kleinere zusje, de Bobsloepen Explorer 730.

9. Gentle 360
Gentle 360 is de kleinste vaarklare sloep die je voor minder dan €5.000 kunt kopen. Het sloepje van dubbelwandig polyester, weegt slechts 85 kilo en kost in de basis nog geen €3700. Het bootje is geschikt voor 2 volwassenen en een paar kinderen en kan worden geleverd met kabelaring en kussen-set. Aandrijving is met roeiriemen, een elektromotor of een 3,5 pk benzine buitenboordmotor.

10. Verhoef sloep
Een van de mooist sloepen die op de Nederlandse wateren rondvaart is de gerestaureerde Verhoef sloep uit 1956 die door een echte houttovenaar werd getransformeerd tot een varend museumstuk. De voormalige reddingssloep heeft een aluminium romp met een compacte kajuit-opbouw. De aandrijving is met een 39 pk dieselmotor, en het is uit alle hoeken een plaatje om te zien.

Keuzes bij het kopen van sloepen en tenders
Top 15: merken sloepen en tenders
Geschiedenis sloepen: eeuwenoude boot