Waar je ook heen vaart, je hebt altijd water nodig. Om te drinken of de afwas te doen: iedereen aan boord heeft water nodig en elke boot heeft zijn eigen opslagcapaciteit. Vooral als je voor langere tijd gaat varen of apparaten gebruikt die veel water nodig hebben, is het belangrijk om zoveel mogelijk en zo schoon mogelijk water aan boord op te vangen en er zo zuinig mogelijk mee om te gaan. Hier lees je hoe je dat doet!
Maak zeewater zoet met een watermaker
Als je het geld, de tijd en het geduld hebt, kan het verleidelijk zijn om je boot met ontzilters uit te rusten: systemen die zeewater omzetten in drinkwater. Deze apparaten verbruiken echter ook stroom en kunnen lastig te installeren en te onderhouden zijn. Vooral bij warm weer moet je zorgen dat bacteriën op het membraan geen kans krijgen. De meestvoorkomende soorten watermakers zijn kleine tot middelgrote gelijkstroomsystemen die rechtstreeks op een accu lopen, wisselstroomsystemen die gebruikmaken van walstroom (maar pas op: water uit de jachthaven kan je watersysteem beschadigen) en apparaten die door de motor worden aangedreven. Voor lezers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan: met een handmatig bediend apparaat kun je vijf liter per uur produceren, maar die hoeveelheid ben je misschien meteen weer kwijt in de vorm van zweet.

Drink de regen: plaats regenvangers op luifels, panelen of dekken
Natuurlijk komt zoet water gratis uit de lucht vallen! Op plaatsen waar het met enige regelmaat regent, kun je eenvoudig je eigen opvangsysteem voor regenwater installeren, de goedkoopste en duurzaamste bron van water. Regenpijpen die je stevig aan de lage gedeeltes van je luifel of bimini bevestigt, zijn redelijk betrouwbaar. Verrassend genoeg zijn zonnepanelen ook goede regenvangers. Sommige mensen maken zelfs gebruik van dekken met een goede waterafvoer (vooral als die voorzien zijn van montagerails) om het regenwater direct van het dek te filteren. Voor al deze systemen is natuurlijk regen nodig, en ze werken vaak het best in de haven.

Watertanks
Waar je water ook vandaan komt, je moet het opslaan in tanks. En pas op dat je die niet verwart met je brandstof-, grijswater- of afvalwatertanks! Je kunt tanks in verschillende vormen, maten en materialen vinden: roestvrij staal, aluminium, polyethyleen of buigzame kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Over het algemeen geldt: hoe meer tanks, hoe beter. Als je op een lange reis bent, wil je niet het risico lopen dat één vervuilde tank je hele voorraad onbruikbaar maakt. Kijk welke voorzieningen er al in de boot aanwezig zijn voordat je hem koopt en denk erover om extra tanks te installeren voor lange trips, of als je apparaten hebt die veel water verbruiken. Natuurlijk heb je ook pompen nodig, en vergeet niet om een goede plek voor je voorraad te kiezen: met in het midden geplaatste tanks of een tank aan beide kanten van je boot voorkom je problemen met het evenwicht.
Je tank reinigen en onderhouden
Problemen met raar smakend water of erger nog, vervuiling, kunnen worden voorkomen met regelmatige schoonmaakbeurten en onderhoud. Hoe je dit het beste doet, hangt af van je tank en waar je bent: metalen tanks kunnen roesten, in een warm klimaat kun je binnen één seizoen last krijgen van algen, bacteriën en schimmel in je watertanks, en in koude streken moet er antivries in de leidingen tijdens het overwinteren. Bij zware vervuiling kan het noodzakelijk zijn chloorbleekmiddel te gebruiken; bij een slechte waterkwaliteit kun je ook citroen- of limoensap inzetten. In ieder geval is het aan te raden om systemen met een handige afvoer te installeren, filters en schermen regelmatig te vervangen en je systeem regelmatig te behandelen, door te spoelen en af te tappen.

Water besparen
Ook als je niet per se volledig duurzaam wilt varen, is het slim om je waterverbruik te beperken. Iedereen is gehecht aan comfort, maar sommige apparaten, zoals een wasmachine of afwasmachine, slurpen water. Deze machines worden niet voor niets als luxe beschouwd: de meeste mensen wassen op de hand of doen de afwas aan wal. Hetzelfde geldt voor douchen: voorkom dat je tanks droog komen te staan door aan wal te douchen, of neem een duik in de zee en spoel je dan op het dek af met je buitendouche. (Zoutwaterzeep is een echte aanrader wanneer je je met zout water wast en je je milieu-impact wilt verkleinen.) Voor de meeste trips is flessenwater afdoende om te drinken en mee te koken, terwijl het alomtegenwoordige zeewater meestal prima is om groenten af te spoelen, de afwas te doen, en – als het schoon genoeg is – zelfs om ermee te koken.

Wat je ideale watersysteem ook is, het kan een flinke klus zijn om er zelf een aan te leggen. Maak daarom een goede start en vind de boot met de faciliteiten die je nodig hebt.
Fotocredits:
Nithin PA via Pexels; Benjamin Williams via Unsplash; Vince Russell via Unsplash; cottonbro via Pexels