• Boten te koop
    • Motorboten
    • Zeilboten
    • Ongemotoriseerd
  • Tweedehands boten
    • Tweedehands motorboten
    • Tweedehands zeilboten
  • Populaire boten
    • Motorjachten en motorkruisers
    • Sloepen
    • Woonboten
    • Zeiljachten
    • Speedboten en Sportboten
    • Elektrische boten
  • Bootmotoren
    • Buitenboordmotoren
    • Binnenboordmotoren
  • Verkoop uw boot
  • Bedrijven
  • Watersportnieuws
    • Tips
    • Reviews
    • Kopen
    • Verkopen
BotentekoopBotentekoopBotentekoop
+ Plaats en Beheer Advertenties
Nederland (Nederlands) ▼
Nederland - Nederlands
France - Français
España - Español
United Kingdom - English
Deutschland - Deutsch
Login
  • Watersportnieuws
  • Tips
  • Reviews
  • Kopen
  • Verkopen
  • Botentekoop.nl⁄/
  • watersportnieuws⁄/
  • De Waterkaarten app getest in de praktijk

De Waterkaarten app getest in de praktijk

Geschreven door: Het team van Botentekoop.nl
Gepubliceerd op 27 Juli 2022
Categorie: Tips

Nog geen 20 jaar geleden waren watersporters voor de navigatie aangewezen op het kompas en de informatie die je van de ANWB meekreeg. In dit informatietijdperk is echter veel meer mogelijk en kun je slimmer en completer navigeren. Er zijn momenteel zoveel moderne navigatiehulpmiddelen dat je je afvraagt welke apparatuur en welke apps je het beste kunt gebruiken.

Wij hebben de Waterkaarten app getest in Amsterdam en vertellen je graag de uitkomst van onze praktische test. We kunnen je alvast vertellen dat de app ons uitstekend beviel.

GPS

Tegenwoordig zijn smartphones, tablets en veel laptops met GPS uitgevoerd. Een GPS definieert de locatie in eerste instantie in termen van lengte en breedtegraad, maar daar heb je op het water niet veel aan zonder waterkaart. Je wilt immers niet alleen weten waar je bent, maar ook hoe je op je bestemming kunt komen. Daarvoor heb je informatie nodig over welke obstakels je tegenkomt, of je onder dat bruggetje door kunt en of de sluis vandaag wordt bediend. De Waterkaarten app combineert de GPS functionaliteit van je apparaat met de waterkaarten van de ANWB om jou de weg te wijzen.

Screenshot van de Waterkaarten app waarbij je jezelf op de kaart ziet en welke Point of Interest zich bij je in de buurt bevinden.

De waterkaarten app in het kort

De Waterkaarten app is een vervolg op de oude papieren ANWB-waterkaarten. De app is geschikt voor zowel iOS, Android en Windows apparaten en is dus te gebruiken op smartphone, tablet en computer. Het is een complete app waarin je in één oogopslag ziet waar je vaart en welke bruggen, sluizen en jachthavens zich bij jou in de buurt bevinden. Deze informatie is allemaal gebaseerd op actuele data van Rijkswaterstaat.

Points Of Interest

In de app vind je voorzieningen en telefoonnummers van jachthavens, werven, restaurants aan het water en lokale marifoonkanalen. In totaal zijn er meer dan 220.000 Points Of Interest (POI’s) in de app verwerkt, waaronder ruim 10.000 bruggen, 3.000 sluizen, 3.600 trailerhellingen en ongeveer alle 300 tankstations aan het water. Je kunt de app overigens ook gebruiken in België, Duitsland en Engeland. 

Offline gebruik

Voor offline gebruik kun je kaarten downloaden. Om ruimte op je apparaat te besparen kun je een gedeelte van een kaart downloaden. De vaarkaart van Nederland is bijvoorbeeld onderverdeeld in Noord, Midden en Zuid.

De Waterkaarten app op een telefoon die iemand in de hand vasthoudt.

Functionaliteiten van de waterkaarten app

Waterkaarten is een complete app met vele handige functionaliteiten. Zodra je de app hebt gedownload is het handig om eerst je bootmaten op te geven, omdat de app je dan precies laat zien waar je wel en niet kunt varen. Verder is de app voorzien van een AIS-functie, waardoor je jezelf in heel Nederland op de kaart kunt volgen. 

Bootmaten

Wanneer je de maten van je boot hebt ingevoerd, berekent de app precies welke bruggen en ondieptes je wel en niet kunt passeren. Dit wordt aangegeven met de kleuren groen, oranje en rood. Bij groen kun je er altijd door of onderdoor, bij oranje kun je er onderdoor als de brug open kan, bij rood kun je er niet onderdoor. Als je op het icoon van de brug klikt, zie je behalve de maten ook of het een beweegbare brug is. Klik je op ‘meer info’, dan zie je onder andere de bedieningstijden en het telefoonnummer van de brugwachter.

Een screenshot van de Waterkaarten app waarbij de kaart is ingezoomd op het centrum van Amsterdam met groene, oranje en rode bolletjes om aan te geven waar je boot wel en niet kan varen.

AIS-functie

AIS staat voor Automatic Identification System (AIS). Beroepsvaartuigen en schepen langer dan 20 meter hebben verplicht een AIS-apparaat aan boord. Het zendt allerlei gegevens uit over het schip, met als belangrijkste gegeven de locatie. De Waterkaarten app heeft een ingebouwde AIS-functie, waardoor je jezelf, maar ook andere schepen op de kaart kunt zien. Zo kun je jezelf op heel de kaart volgen, kunnen de thuisblijvers zien waar je bent en jij kunt zien welke boten en schepen zich bij jou in de buurt bevinden.

Voor de veiligheid zijn de schepen van de Politie en Rijkswaterstaat in duidelijk herkenbare kleuren op de kaart aangegeven. Dan zie je exact waar ze patrouilleren en kun je ze bij een probleem opzoeken en/of aanroepen. Nog handiger is dat brug- en sluiswachters in Noord-Holland met deze app samenwerken. Doordat ze zien wie waar vaart, kunnen ze de bruggen en sluizen beter gecoördineerd opendoen.

Een screenshot van de Waterkaarten app waarbij de kaart is ingezoomd op het centrum van Amsterdam waarop alle boten zichtbaar zijn die bij je in de buurt varen door de AIS-functie.

Vaarroutes

Je kunt als gebruiker zelf vaarroutes aanmaken. Dat kan handmatig, maar ook automatisch. Routes die je eerder hebt gevaren kun je opnieuw openen. Bij ‘meer informatie’ zie je de afstand in kilometers, zodat je weet of je de eindbestemming vandaag nog kunt halen. Leuk is dat andere app-gebruikers al ongeveer 4.000 routes hebben gedeeld. Je kunt deze routes openen om eens een andere route uit te proberen. Het is ook mogelijk om foto’s te uploaden zodat je andere gebruikers kunt laten zien wat de interessante plekken langs de route zijn. 

De waterkaarten app in de praktijk

We hebben de Waterkaarten app uitgeprobeerd tijdens een vaartocht in Amsterdam. We voeren met de ruime Botentekoop sloep (7,65m. lang, 2,65 m. breed en 1,30 m. doorvaarhoogte). De route voerde ons onder lage bruggetjes en over het drukke IJ. Deze app bleek een onmisbaar hulpmiddel te zijn.

Centrum van Amsterdam

Vanuit het centrum gingen we op pad en al snel passeerden we aan het einde van de Keizersgracht een erg lage brug (1,40m.). De app gaf aan dat we deze zouden kunnen passeren, maar bijna waren we de vlaggenstok vergeten. Want met vlag heeft de boot een doorvaarhoogte van 1,50 m. Daar moet je dus goed op letten.

Voordat we de Herengracht indraaiden konden we in de app al zien dat er drie rondvaartboten achter elkaar aan kwamen. Doordat we hierop voorbereid waren konden we even stilliggen totdat ze voorbijgevaren waren.

Rondvaartboten in Amsterdam met het Centraal Station op de achtergrond.

Het IJ

Op het drukke IJ kom je ogen tekort om alle pontveren, rondvaartboten en beroepsschepen in de gaten te houden. Een paar extra ogen vanuit de app is dus zeer welkom. Op de telefoon waren zoveel boten te zien dat het was lastiger was om te volgen dan op de iPad.

Het IJ in Amsterdam met veel bootverkeer op het water en gebouwen op de achtergrond.

App functionaliteiten in de praktijk

Op een gegeven moment zagen we op de app een politieboot naderen, al lang voordat we deze in het echt konden zien. Dat gaf ons de tijd om ons in het zicht van de wetshandhavers keurig te gedragen.

Aan het einde van de tocht draaiden we een onbekend vaarwater in waarvan de app aangaf dat we onder de bruggen door konden. De Waterkaarten app gaf ook aan dat de sluis open stond, waardoor we wisten dat we via deze route terug konden varen.

Conclusie

Deze app blijkt een onmisbaar hulpmiddel als je tijdens het varen exact wilt weten waar je bent, wat je op het water tegenkomt en wat voor bijzondere objecten er in de omgeving te zien zijn. Verder bleek het leuk om achteraf te kunnen zien hoe je bent gevaren, welke afstand je hebt afgelegd en hoe lang je er over hebt gedaan. Al deze gegevens zijn heel praktisch als je een nieuwe route wilt voorbereiden. De Waterkaarten app is een zelflerend systeem met steeds meer data die gebruikers zelf toevoegen. Zo wordt het steeds slimmer en completer.

Je kunt de app gedurende zeven dagen gratis uitproberen. Wil je een abonnement, dan kost dat € 30 voor een vaarseizoen of € 44 voor een heel jaar. Met één account kun je de app op drie verschillende apparaten gebruiken. Meer informatie vind je op: www.waterkaarten.app

Geschreven door: Het team van Botentekoop.nl
Gepubliceerd op 27 Juli 2022

Gerelateerde artikelen

Categorie: Tips

Nova Captain Electric 800: Traditioneel de Toekomst in

Wanneer je aan een sloep denkt, zal het silhouet van een klassieke kapiteinssloep waarschijnlijk als eerste naar boven komen. Een overnaadse romp met veel zeeg, prominente stevenbalk en een bijna har
Categorie: Tips

Sanlorenzo 44 Alloy: de premiere

Sanlorenzo heeft zojuist de eerste Sanlorenzo 44 Alloy te water gelaten, het nieuwe snelle superjacht met een kruissnelheid van 20 mijl per uur op een lengte van 44.5 meter.
Categorie: Tips

Project X is de grootste Antaris

Rond Woudsend gonsde het al tijden rond: "Aquatec komt met een nieuw model, Project X genoemd." Epco Ongering van Botentekoop.nl mocht dit voorjaar in het diepste geheim al een kijkje nemen bij de bo
  • TIPS

    TIPS VOOR VAREN EN ONDERHOUD

  • REVIEWS

    TOP BOTEN EN BOOTTESTS

  • KOPEN

    WAAR LET JE OP BIJ DE AANKOOP VAN EEN BOOT?

  • VERKOPEN

    WIJ HELPEN JE MET DE VERKOOP VAN JOUW BOOT

Copyright © 2023 Boats Group - Alle rechten voorbehouden | Botentekoop.nl - een mark van boats.com
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Cookiebeleid
  • Privacybeleid
  • Over ons
  • Verkoop mijn persoonsgegevens niet
  • Keuzes toevoegen